Dansen op Der Boede

‹ Terug naar het overzicht

Dansen op Der Boede

Dansen op Der Boede

Dansen op Der Boede

Menigeen op Walcheren zal hem zich nog herinneren, de schrijver Martien Beversluis. Afkomstig uit Zuid-Holland, maar lang inwoner van Veere. In de Tweede Wereldoorlog daar zelfs burgemeester. En weten we niet meer exact wie hij was, dan kennen we nog wel zijn echtgenote, Jo Verstraate. Beter bekend onder haar schuilnaam, Dignate Robbertz, schrijfster van Jikkemien, Geertrui, de heks van Veere en Volk van Basalt, vlot vertelde verhalen uit de streek.

Het doen en laten van dit echtpaar was en is niet onbesproken. Beversluis was achtereenvolgens Nederlands Hervormd, socialist, communist, gereformeerd, lid van de NSB, sympathisant van de SS en antroposoof. Is Beversluis een idealist? Of gewoon een ordinaire opportunist, die met alle winden meewaait in de hoop er beter van te worden? En wat is de rol van zijn vrouw? Hoe onschuldig zijn haar bijdragen in De Zeeuwsche Stroom, het NSB-blad hier ten lande?

De Duitsers organiseren gedurende de oorlog op zondagmiddagen culturele bijeenkomsten op het landgoed Der Boede. Het echtpaar is daar regelmatig te gast.

In Dansen op Der Boede vertelt Johanna Beversluis-Verstraate over haar man. En dus over zichzelf. Maar zien we het achterste van haar tong?

Lo van Driel schreef de biografie Het ongerijmde leven van Martien Beversluis. De voorstelling Dansen op Der Boede is deels gebaseerd op deze biografie.

Stichting De Valreep presenteert deze indringende monoloog in Theater De Verdieping op zondagmiddag 21 april, aanvang 15.00 uur.

Kaartjes: € 10,00 (via de knop Tickets te reserveren via deze site)

Tekst en regie: Rens Schot

Spel: Wilma Selen

www.valreep.com